Ouderwets Goede Artikelen in uw Mailbox!

Op dit moment halen meer dan 4.000 mensen inspiratie uit mijn emails. Wilt u ook op de hoogte blijven, vul dan hieronder uw e-mail adres in:

De Pofferttrommel

Warme Broodpudding – “gooi nooit oud brood weg”

In haar kookschrift heeft tante Dora heel veel recepten van vroeger staan...

En een van de recepten die we daarin vonden is voor broodpudding!

Dit maak je in een sluitbare bakvorm. Zo'n vorm heeft Tante Dora nog van haar moeder geërfd.

Eten werd vroeger niet weggegooid! Tegenwoordig kijken we zelfs niet naar de conditie van wat we hebben, maar alleen maar naar de houdbaarheidsdatum. Zo gooien we vaak eten weg dat nog prima te verwerken is.

Natuurlijk hadden onze grootouders weinig kant-en-klare etenswaren, maar iets van hun vernuft en ervaring kunnen we zeker gebruiken. Oud brood was iets dat nooit weggegooid werd. Of het moest beschimmeld zijn en dan kon het vaak nog als varkensvoer gebruikt worden.

Er bestaan dan ook heel veel gerechten waarin oud brood wordt gebruikt. Als u eens een kookboek van net na de tweede wereldoorlog tegenkomt, moet u maar eens kijken.

En daarom geeft Tante Dora vandaag een gerecht met oud brood. Nog lekker en verantwoord bovendien. Eet de broodpudding lekker warm eens met koude vanillevla of een bolletje ijskoud ijs.

Warme Broodpudding

Voor deze broodpudding had men vroeger een pofferttrommel (tulbandvorm met een deksel) of u kunt ook een gewone rechte cakevorm gebruiken.

Pofferttrommel

Voor een stevige broodpudding heeft u nodig:

  • ½ pond oud brood met of zonder korsten
  • ½ liter melk
  • wat rasp van een citroen of sinaasappel (niet behandeld )
  • 50 gram rozijnen (geweekt in oude thee – zeker 2 uur)
  • rozijnen
  • 4 eieren
  • wat zout
  • 50 gram (riet-)suiker
  • 50 gram margarine of boter
  • boter, margarine of olie om de bakvorm in te smeren

Snij het brood fijn. Breng de melk met de helft van de suiker en weinig zout aan de kook. Voeg er het brood bij en laat alles op een klein vuur sudderen.

Roer het brood los en samen met de melk tot een stevige massa. Stort de massa in een deegkom, voeg er dan de afgegoten rozijnen bij.

Splits de eieren. Voeg de eidooiers al roerend bij de wat afgekoelde broodmassa met rozijnen. Voeg er ook de margarine in kleine blokjes en citrusrasp bij. Klop de eiwitten met de overige suiker en weer heel weinig zout stijf.

Maak de kom daarvoor met een stukje citroen vetvrij, net als de mixer-gardes om het eiwit stijf te kloppen (met zelfs minuscule resten vet krijgt men eiwitten nooit stijf geslagen en de citroensap geeft een lekkere smaak aan de eiwitten). Spatel de eiwitten door de deeg massa.

Neem de poffertvorm, die men goed met boter of olie insmeert. Stort het beslag in de vorm. Plaats die in een ruimere pan met kokend water, maar zorg ervoor dat het water niet te hoog staat en al kokend in de vorm kan komen.

Dek de vorm af met zijn deksel of een stukje aluminiumfolie. De binnenkant van de deksel of het velletje aluminiumpapier ook insmeren met wat boter of olie. Laat de pan met water zachtjes koken en vul het water van tijd tot tijd aan.

Na ruim 1 tot 1 ½ uur zal de broodpudding gaar zijn. Het mooiste is om hem na 10 minuten te hebben laten staan in zijn geheel te storten en zo op te dienen.

Snij voor ieder een royale plak af en eet die met zoals we al eerder vertelden vanillevla of lekkere (zelfgemaakte) jam.

Ps. Heeft u nog een pofferttrommel en gebruikt u deze nog? Laat het me weten! U kunt een reactie achter laten hieronder, bedankt!


Onze winkel is sinds 1835 gespecialiseerd in klompen, borstels, huishoudelijke artikelen en touw.

U vindt bij ons in de winkel typisch ouderwetse producten die bijna nergens anders meer te koop zijn...

Vindt u dit een leuk artikel en draagt u ons een warm hart toe? Deel dit artikel of laat een reactie achter, dank!

Laat een reactie achter: