Wekelijks Ouderwets Goede Artikelen in uw Mailbox!

Op dit moment halen meer dan 1.500 mensen elke week nieuwe inspiratie uit mijn emails. Wilt u ook op de hoogte blijven, vul dan hieronder uw e-mail adres in:

Toen & Nu

In 1985 is er in het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling over winkels met speciale aandacht voor 8 “nostalgische” winkels. Winkels die nog echt doen denken aan het begin van de eeuw...

Het gaat hier om echte klassieke Alkmaarse winkels, zoals de N.L. Zaak met elektra aan de Mient en Tjeertes Hoeden en Petten in de achterstraat.

6 van de 8 van deze winkels hebben een ding gemeen vandaag… Deze winkels zijn er niet meer.

Alleen de tabakzaak Broers aan het Fnidsen en mijn winkel bestaan nog.

In 1985 was mijn winkel al ‘ouderwets’. Waar veel bedrijven van dit woord gruwen dragen wij dit met trots! Niet voor niets heet onze website ‘ouderwetsewinkel.nl’.

Ik heb een aantal foto's van de winkel van vroeger naast die van nu gelegd. Een mooi overzicht hoe de winkel door de tijd is veranderd…

Ik ben iets ouder geworden, maar de winkel is hetzelfde gebleven: lekker 'ouderwets'!

Zoek de verschillen (of overeenkomsten!) – schuif de slider in het midden naar links or rechts.

Het eerste wat opvalt is dat we veel producten die wij 50 jaar geleden verkochten nog steeds verkopen. Vaak is alleen de verpakking iets aangepast (denk hierbij aan blauwsel, stijfsel en zebraline kachelpoets).

In beide foto’s vindt u bijvoorbeeld jute touw, kopjeskwasten, meubelborstels, handvegers, bezems en natuurlijk klompen!

Een groot verschil zijn natuurlijk de prijzen... Toen waren deze nog in Guldens!

Als u naar binnen kijkt ziet u de bolletjes touw nog steeds aan de linker kant bij de ingang hangen.

In de oude etalage kunt u een mattenklopper in de etalage zien die in de foto van nu aan het plafond te zien is.

De grote klomp is gegroeid en hangt nu naast de ingang aan de rechterkant.

In 1983 hingen er nog meer klompen buiten aan een touwtje. Vandaag de dag hangt daar alleen een kindertentveger.

Op de etalage prijkt nog steeds “Joh Boom - Sedert 1835”, een verwijzing naar het jaar waarin de familie begon met het bedrijf.

Als u goed kijkt ziet u in de huidige foto aan de linkerkant van de deur een rood schildje met het logo van de gemeente Alkmaar, dit geeft aan dat de winkel een beschermd monument is.

Het eerste wat hier opvalt in de trots van winkel: de antieke kassa die met de slinger nog handmatig wordt aangedraaid. Dat de kassa niet hoger kan gaan dan 69,99 gulden was in 1985 geen groot bezwaar… Tegenwoordig staat de pinautomaat gebroederlijk naast de kassa.

Producten die in beide foto’s te vinden zijn: afwasborstels (nog steeds in emmer aan de linkerzijde!), antiekwas van bruynzeel, kopknijpers, kamervegers, nagelborstels, meubelborstels, keukendoeken en tafelkleden

Op deze foto’s kunt u goed zien hoe nog steeds het plafond vol hangt met borstels en vegers. In het rek naast de kassa vindt u nu moderne glazenwasproducten van Unger.

Ook de lamp is nog steeds hetzelfde als vroegeren er staan nog steeds matten tegen de balie.


Mijn winkel is sinds 1835 gespecialiseerd in klompen, borstels, huishoudelijke artikelen en touw.

U vindt bij mij in de winkel typisch ouderwetse producten die bijna nergens anders meer te koop zijn...

Vindt u dit een leuk artikel en draagt u ons een warm hart toe? Deel dit artikel of laat een reactie achter, dank!

Laat een reactie achter: