Klompen Geschiedenis

Rond 1550 schildert Pieter Brueghle de oudere voor het eerst klompen. Zij worden gedragen door een van de honderden kinderden, die te zien zijn op zijn schilderij “Kinderspelen”. Toch waren klompen in die vorm al meer dan 100 jaar bekend, zo als een gilde keur ons laat weten. We klepperen snel de eeuwen door en vertellen u het verhaal van houten voetbescherming. ...het verhaal van de onverwoestbare klomp. In lang vervlogen tijden droeg men houten sandalen, een soort plankje met riem. Dat was voornamelijk op de wijd- verspreide boederijen, die op zichzelf waren aangewezen voor voedsel, kleding en huisvesting. In de middeleeuwen ontwikkelde zich daaruit de platijn, die verhoging had onder de zool, maar nog steeds geen kap.

Vanaf 1429 komt het klompen maken als beroep voor. In leiden was toen een gilde, waarbij de holle blokkenmakers; waren aangesloten en met name werden genoemd. De klomp werd gedragen in landen langs de kust van West-Europa, vooral in laag gelegen streken.

In de de 18e eeuw nam het klompen maken een grote vlucht en in de 19e eeuw was de klomp in Holland een overal gedragen schoeisel geworden. In sommige delen van het land waren klompen naast de landbouw producten; ook de belangrijkste handelswaar. In onze rumoerige eeuw hebben crisis en oorlogen grote invloed op de klompen industrie gehad.

Als rond 1930 een klompenboormachine in gebruik wordt genomen begint de tegelijkertijd de economische crisis zijn tol te vragen. In 10 jaar verdwijnt de helft van de bedrijven. De tweede wereldoorlog doet het aantal fabrikanten in Holland weer toenemen tot ongeveer 1800 in 1945. Hiervan beoefenen echter 1300 het klompenmaken nog als handwerk. Van de 500 meer gemechaniseerde ondernemingenzijn tenslotte in 1976 een 150 tal nog in bedrijf en hoe!  Zij maken per jaar 3.000.000 paar klompen en hebben daarmee – door beterer organisatie – hun oude ambacht tot een belangrijke industrie omgevormd.Dat is allen in Holland door vakmanschap gelukt.

Bronnen:

Rijksnijverheidsdienst
Dr I. Van Bkel – de Vaktaal van de Nederlandse klompenmakers
H. Noorlander- klompen. Hun makers en dragers.
Dr Chr. Plomp- De klompenmakerij
Dr. Chhr. Plomp - de klompenmakerij in Nederland