Wakker in een Schoon Huis

Lenette en de doek die direct droogt

16-11-14 | door Bernadette

Het artikel over cabaretier Lenette van Dongen in Volkskrant Magazine van 16 november 2014 in "Eindelijk Weekend". In het artikel beschijft Lenette hoe 'verschrikkelijk gelukkig' van de producten in onze van onze winkel word! Deze producten zijn gedeeltelijk online aan te schaffen hier of in onze winkel in Alkmaar.

Wakker in een schoon huis

Het weekend is begonnen. Cabaretier Lenette van Dongen (55) lapt de ramen met een heuse lapkit.

Neuh, een hobby zal het niet worden, daarvoor is het Ieven te leuk en te kort ook, dat vooral. Maar wat moet dat moet en eerlijk is eerlijk: is er iets bevredigender dan een vers gelapt raam?

Voor Lenette niet. Elke zaterdagochtend gaat ze aan de slag, en wat begint met een doekje over het aanrecht eindigt vaak in een totale lap-, was-, schrob - en poetsbeurt in en rondom het huis. En alles eigenhandig, want haar hulp is na de verhuizing naar Egmond in Amsterdam gebleven. Lekker wel, eigenlijk.

Lenette: 'Het klinkt een beetje mindfullerig, maar als je je huis zelf schoonmaakt, word je je bewuster van je omgeving, het krijgt jouw handtekening'.

Dat ja, en ze is nogal precies. Zo hangt ze de was volgens een bepaald systeem op ( sok sok hiel hiel), strijkt ze alles - 'ja, ook de theedoeken' - en heeft ze zelfs een professionele ramenlapkit aangeschaft bij J. Boom in Alkmaar, een winkel vol klompen, bezems, borstels en mottenballen waar ze 'verschrikkelijk gelukkig' van wordt. Kraan open, bijpassend schoonmaakmiddel erin - ' Nee, geen spiritus, dat droogt bij mooi weer te snel op en als je er dan de trekker overheen haalt, gaat het zo van d-d-d-d-d-d ' - en dan horizontaal schuin naar beneden en vlak voor het eind de bocht om, een beetje slalommend. Momenteel oefent ze op de dubbelslag, een dubbelhandse move waarbij de trekker er meteen achteraan komt, maar 'dat is een vak apart, hoor'.

Zo, nog een plens water en kijk eens hoe knap het er weer uitziet. Lenette: ' Tot de zon er 's avonds op schijnt en je denkt, o kan ik weer beginnen.' Nee, de ware beloning komt pas op zondagochtend, als ze wakker wordt in een schoon huis. 'Dat betekent namelijk verdiend niks doen. Dan begint het weekend pas echt.

Copyright 2014 Volkskrant Magazine
Tekst: Eva Hoeke
Foto: Ivo van der Brent