De Winkel: Huigbrouwerstraat 3 in Alkmaar

Klompen Winkel

14-1-2011 | door Bernadette

Sinds 1942 zit de winkel aan de Huigbrouwerstraat 3 in Alkmaar, op een steenworp afstand van het Waagplein. Het is een gezellig knus borstel- en klompenwinkeltje waar je nog de authentieke ambachtssfeer kunt proeven!

Sinds de oprichting is het winkelinterieur weinig veranderd; de etalage, de honderden borstels aan het plafond, de grote rijen klompen in de oude houten schappen en de antieke kassa die met de slinger nog handmatig wordt aangedraaid. Gidsen beschouwende winkel dan ook als een bezienswaardigheid en nemen vaak toeristen mee naar binnen.

Dat er niets veranderd is komt mede doordat het pand zowel aan de buitenkant als deels aan de binnenkant een monument is. Zo mag bijvoorbeeld niets aan de indeling van de kast achter de toonbank veranderen. Ook zijn de kleuren van alle kasten en lades in de winkel vastgelegd. Deze kenmerkende mintgroenige kleur is ontstaan doordat vlak na de oorlog alle restjes verf werden gemengd.

Vijftien jaar geleden is de winkel naar achteren toe uitgebreid door een stadstuintje bij de winkel te trekken. Tijdens deze uitbreiding werd in de oude beerput in de tuin heel toepasselijk een klompje gevonden. De monumentale pui moest blijven staan wat resulteerde in een smalke doorgang van de voorwinkel naar de achterwinkel.