De bruid op klompen

Bruidsklompen

1-1-12 | door Bernadette

Het is het mooiste paar klompen die je tegen kan komen, de bruidsklompen.

In de winter werd vroeger veel aan houtsnijwerk gedaan en zo groeide de traditie dat de verloofde voor zijn aanstaande bruid een paar elegante klompen uitsneed. Het schenken van schoeisel door de bruidegom aan zijn bruid is een heel oud gebruik.

In de klompen zijn prachtige motieven uitgesneden (zie foto). De motieven zijn vaak symbolisch zoals bijvoorbeeld geloof, hoop en liefde. Een voorbeeld hiervan is twee ineengestrengelde harten als een teken van liefde, gecombineerd met een Turkse knoop (oneindigheid): de liefde omringd door de eeuwigheid. Ook de vogel, het symbool voor de vruchtbaarheid, werd als een hoopvolle verwachting voor de toekomst vaak uitgebeeld.

Het verhaal gaat dat de Marker visser in de winters de klompen uitsneed en voer de vloot in de lente, dan schonk hij zijn meisje op de kade het door hem versierde klompenpaar. Het paar bruidsklompen verving het verbale huwelijksaanzoek. Liep de visser een week later weer de haven binnen, dan kon hij nog voor zijn scheepje was aangemeerd zien of de klompencode het beoogde effect had.

Bij een ‘ja, ik wil’, droeg het meisje aan de haven zijn bruidsklompen. Deze werden dan tot en met de bruiloft aangehouden. Na de de bruiloft werden ze als levenlange talisman aan de muur gehangen omdat ze te mooi waren om te verslijten.  Droeg het meisje de klompen niet dan was er geen feest en  waren de klompen wellicht allang in het haardvuur verdwenen.

Meer informatie over bruidsklompen en houtsnijwerk kun je o.a. vinden op de website van Ed Geuze.